24 Şubat 2013 Pazar

0
Safranbolu'da Gezi



Eski bir video olmasına rağmen köyümüzü tanıtan güzel bir video. Emeği geçen Muhittin Sarıoğlu'na teşekürlerimizi sunarız.


Devamını oku...

0
Yol Arkadaşım Yörük Köyü

Devamını oku...

23 Şubat 2013 Cumartesi

1
Yörük Köyü Çamaşırhane Hakkında


Anlatan:Filiz ERDOĞAN
Devamını oku...

0
Yörük Köyü'nün Simgeleri

Geyik Boynuzu
Kurşun Taşı
GEYİK BOYNUZU
Nazar alarak kullanılan geyik boynuzu,evin kaza beladan uzak olması için kullanılır.Atalardan gelen bir gelenektir.Her evde olmasa da herkes tarafından kabul görülür.









KURŞUN TAŞI
Eskiden kullanılan bir nazar geleneğinden bir tanesidir.Üç yol ağzında bulunması bu nazarın geçerli olduğunu pekiştiriyor.Efsanevi birşeydir.Efsaneye göre,normal hayattaki gibi kurşun dökülme olayı meydana gelir ve ardından kurşundan artan su bu taşın deliğine dökülür.Genelde evlenen gelinler için yapıldığı bilinmektedir.Bir diğer bilgiye göre döküldükten sonra gelin o taşa bakmadan yoluna devam etmesi gerekir.Aksi halinde kötü bir olay yaşayacağına delalettir olduğuna inanılır.




Devamını oku...

0
Nerede Konaklanır?

YÖRÜK EVİ(PANSİYON)

Devamını oku...

0
Nerede Yemek Yenir ?

TARİHİ KURŞUN TAŞI YÖRESEL MUTFAK

YÖRÜK SOFRASI
KASIM SİPAHİOĞLU KONAĞI GEZİ VE GÖZLEME EVİ

Devamını oku...

0
Gezilebilecek Yerler

SİPAHİOĞLU KONAĞI GEZİ EVİ
İrtibat:5364791080(GSM)
Kısaca Bilgi:Sipahioğlu Ailesinin bu evinin bu bölümünün genellikle iç mimarisi muhteşem bir görüntü ile sergilenmektedir.Ailenin misafirlerini evin bu bölümünde ağırlıyorlar.
KASIM SİPAHİOĞLU KONAĞI
İrtibat:5352945211(Gsm)
Kısa Bilgi : Sipahioğlu ailesinin bu bölümünde genelde ev yaşantısını sergilemekte.Ev halkı evin bu bölümünde yaşamaktadır.
SUCU HAFIZ KONAĞI GEZİ EVİ
İrtibat:(370)7372202(ev)
Kısa Bilgi:Diğer evler gibi fazla bir turist akını olmasa da evin iç mimarisi bakımından farklı bir güzellik barındırıyor.
ÇAMAŞIRHANE
Kısa Bilgi:İçerisinde 12 bölmeli(kişilik) yuvarlakımsı bir taş bulunur.Bu taş üzerinde köy halkı çamaşırını yıkar.Bektaşi kültürüne özgü bir gelenek olarak görülmektedir.
Devamını oku...

0
Yörük Köyü Köy Yaşantısı

Köyün tarihine inildiğinde geçim kaynağı Fırıncılık üzerine kuruluydu.Şu anda bile İstanbul gibi muhitlerde Börekçilik ve Fırıncılık mesleğini sürdürmeye çalışanlar var olduğu görülüyor.Şimdi Köyün halkı genelde Çiftçilik üzerinden geçimini sağlıyor.Ancak köyün tarihinde faydalanıp da ek gelir sağlayanlar da var.
Yaz-Kış devam eden Turist akını köyün değerini ortaya koymaya her türlü yetiyor.
Köyün %70 i yaşlı nüfus olduğundan köyün nüfusunda artış gözlenmiyor.Yaz - Kış değişen nüfusu gözlerden kaçmıyor.

Devamını oku...

0
Yörük Köyü Tarihçesi (Kısa Bilgi)


Yörük köyü Safranbolu’nun yanıbaşında aynı mimariye sahip doğal özellikleriyle bozulmadan, yağmalanmadan günümüze kadar gelebilmiş ender köylerden biri. Yöre halkının büyük şehirlere göçü nedeniyle halen terk edilmiş görünümündeki şirin köyün tamamı adeta açık hava müzesi.
Safranbolunun merkez köylerinden biri olan bu köyün ilçeye uzaklığı yaklaşık 14 km.Köyün nüfusunun çoğunluğu göç ettiğinden yazları,kışları nüfus sayısı değişebiliyor.Yaklaşık olarak 150 hane barındıran bu köyde yaklaşık 50-60 hane dolu.Geriye kalan evler ya kullanılmamakta veya İstanbul  gibi büyük şehirlerde oturan insanlara ait.
Yörük Köyü’nün kuruluş hikayesi şöyle: Hüseyin-Hacı-Davut isimli üç kardeşin yönetimindeki Yörük aşireti Orta Asya’dan dağılan Oğuz Türkleri’nin Karakeçili aşiret kollarından biri. Üç kardeşin en büyüğü Hacı Hüseyin ve beraberindekiler bugünkü Yörük Köyü’nün orta mahallesindeki Hafız Pınar’ı olarak bilinen, halk arasında “Çökön” ismiyle anılan alana çadırlarını kurup yerleşmişler. Hayvancılıkla uğraşan yörüklere zamanla meralar yetmez olmuş. Kardeşlerden ikincisi Hacı grubuyla “Hacılar Obası Köyünü”, üçüncü kardeş Davutta etrafındakilerle beraber “Davut Obası Köyünü” kurmuşlar.
Devamını oku...