14 Mayıs 2013 Salı

0
Safranbolu'da 14 Yörük Köyünde 39 Tarihi Yapı Restore Edilecek

Karabük Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, Dünya Miras Listesi'nde bulunan Safranbolu ilçesinde 54 tarihi yapının restorasyonunun yapılacağını bildirdi
Karabük Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, Dünya Miras Listesi'nde bulunan Safranbolu ilçesinde 54 tarihi yapının restorasyonunun yapılacağını bildirdi.Şahin, makamında düzenlediği basın toplantısın da, 3 bin yıllık geçmişe sahip ve içlerinde Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme, köprü ve konaklarında bulunduğu tarihi yapılar için proje hazırladıklarını ve bu projelere ödenek aldıklarını söyledi.Projelerin ilçe merkezinde 14 ve Yörük köyünde 39 kaybolmaya yüz tutmuş yapı için hazırlandığını vurgulayan Şahin, "Atalarımızdan bize kalan 54 tarihi yapı daha gelecek kuşaklara aktarılacak. Bakanlığımızdan bu yönde hazırladığımız projelere hibe aldık. Yörük köyü ne yapılacak onarımlar için 339 bin 669 lira hibe verildi. İlçe merkezi için ise 163 bin 387 lira hibe aldık. Ayrıca 22 proje içinde 665 bin lira onarım yardımı aldık. Tarihi yapıların sahipleri bu yardımlarla istediğini yapamazsa çeşitli kredi destekleri de var" diye konuştu.   Turist sayısı Safranbolu'ya gelen turist sayısında sürekli artış yaşadıklarını ifade eden Şahin, şöyle devam etti: "Son 3 yıl içinde yüzde 40 artış yaşandı. Ben hem yurt dışından hem de yurt içinden gelen turist sayısında bu yıl da aynı artışın olacağını düşünüyorum. Özellikle Tayvan, Kore ve Japonya'dan gelen turistler misafirimiz oluyor. Bu yıl Almanya'dan yoğun talep var. Almanya dışındaki diğer Avrupa ülkelerinde de tanıtım yapacağız."Şahin, Eskipazar ilçesindeki Hadrianaupolis Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarının devam edeceğini ve çıkartılan eserlerin üzeri kapatılarak bu yıl turizme açılacağını kaydetti.

Devamını oku...

0
Köy içi Tanıtım :)







































Devamını oku...

21 Nisan 2013 Pazar

0
Yolumuzun üstü -3


Devamını oku...

0
Yolumuzun Üstü-2


Devamını oku...

1
Yolumuzun Üstü-Yörük Köyü


Devamını oku...

18 Mart 2013 Pazartesi

0
Bektaşilik Nedir?

Yörük köyünde de Bektaşilik izleri görüldüğü aşikar.Kimilerince ''Bektaşi Köyü'' nitelendirilmesi biliniyor.Kısaca Bektaşilik nedir ondan bahsedelim;
BEKTAŞİLİK
Hacı Bektaş Veli'nin izinden ve düşüncelerini benimseyen kişilerin oluşturduğu tarikattır.Temel özellikleri arasında en başta dört kapı ve dört inanç gelir.Dört kapı ;şeriat(İslamın ve Ehli Beyt'in yolunda olmak),tarikat(şeyh'e bağlanmak),hakikat(Tanrıyı tanıma yolu) ve marifet(Tanrı bilgisine götüren yol).Dört inanç ise ibadet,niyaz,adak ve vuslat dır.Bektaşilikte ayrıca Tevella(Ebu Beyti ve 12 imam sevmek) ve Teberra(Yezid ve diğer Ebu Beyt düşmanlarına yüz çevirmek) da önem taşır.Hz.Ali ve 12 imam sevgisine dayanır.Olgunluk,insan sevgisi,özdeşlik,eşitlik,özgürlük ilkelerini oluşturur.Varlık birliği görüşüne ve insanın kutsallığına dayanır.Görünüşe değil öze önem verir.
Devamını oku...

0
Leyla Gencer Kimdir?


Leyla Gencer 1928'de Polonezköy'de doğdu. Babası Safranbolulu köklü Müslüman bir ailenin oğlu olan Hasanzade İbrahim Bey, annesi Polonyalı Katolik bir ailenin kızı olan Alexandra Angela Minakovska'dır. Ailesi sonradan Çeyrekgil soyadını aldı. Annesi, İbrahim beyle evlendikten sonra Müslüman olup Atiye adını aldı. Gencer ileriki yıllarda bir röportajında "Müslüman ve oryantal bir altyapıdan geliyorum" demiştir.Babası İbrahim Bey, ağabeyi Hüseyin Çeyrekgil ile çiftçilik, balıkçılık, taşımacılık ve Çubuklu suyunun işletmesini yapıyordu; ayrıca Lale Sineması’nın işletmesini üstlenmişti ve Karaköy’de hanları bulunuyordu. Leyla, babasını genç yaşta kaybetti. 1946'da varlıklı bir bankacı olan İbrahim Gencer ile evlenerek Gencer soyadını aldı.

Yörük Köyünde Çeyrekgil sülalesine mensubtur.Ayrıca ünlü modacı Cemil ipekçi de Çeyrekgil sülalesinden olduğundan dolayı bir akrabalık söz konusudur.Cemil ipekçi anne tarafından  bu aileye mensubtur.
Devamını oku...

24 Şubat 2013 Pazar

0
Safranbolu'da Gezi



Eski bir video olmasına rağmen köyümüzü tanıtan güzel bir video. Emeği geçen Muhittin Sarıoğlu'na teşekürlerimizi sunarız.


Devamını oku...

0
Yol Arkadaşım Yörük Köyü

Devamını oku...

23 Şubat 2013 Cumartesi

1
Yörük Köyü Çamaşırhane Hakkında


Anlatan:Filiz ERDOĞAN
Devamını oku...

0
Yörük Köyü'nün Simgeleri

Geyik Boynuzu
Kurşun Taşı
GEYİK BOYNUZU
Nazar alarak kullanılan geyik boynuzu,evin kaza beladan uzak olması için kullanılır.Atalardan gelen bir gelenektir.Her evde olmasa da herkes tarafından kabul görülür.









KURŞUN TAŞI
Eskiden kullanılan bir nazar geleneğinden bir tanesidir.Üç yol ağzında bulunması bu nazarın geçerli olduğunu pekiştiriyor.Efsanevi birşeydir.Efsaneye göre,normal hayattaki gibi kurşun dökülme olayı meydana gelir ve ardından kurşundan artan su bu taşın deliğine dökülür.Genelde evlenen gelinler için yapıldığı bilinmektedir.Bir diğer bilgiye göre döküldükten sonra gelin o taşa bakmadan yoluna devam etmesi gerekir.Aksi halinde kötü bir olay yaşayacağına delalettir olduğuna inanılır.




Devamını oku...

0
Nerede Konaklanır?

YÖRÜK EVİ(PANSİYON)

Devamını oku...

0
Nerede Yemek Yenir ?

TARİHİ KURŞUN TAŞI YÖRESEL MUTFAK

YÖRÜK SOFRASI
KASIM SİPAHİOĞLU KONAĞI GEZİ VE GÖZLEME EVİ

Devamını oku...

0
Gezilebilecek Yerler

SİPAHİOĞLU KONAĞI GEZİ EVİ
İrtibat:5364791080(GSM)
Kısaca Bilgi:Sipahioğlu Ailesinin bu evinin bu bölümünün genellikle iç mimarisi muhteşem bir görüntü ile sergilenmektedir.Ailenin misafirlerini evin bu bölümünde ağırlıyorlar.
KASIM SİPAHİOĞLU KONAĞI
İrtibat:5352945211(Gsm)
Kısa Bilgi : Sipahioğlu ailesinin bu bölümünde genelde ev yaşantısını sergilemekte.Ev halkı evin bu bölümünde yaşamaktadır.
SUCU HAFIZ KONAĞI GEZİ EVİ
İrtibat:(370)7372202(ev)
Kısa Bilgi:Diğer evler gibi fazla bir turist akını olmasa da evin iç mimarisi bakımından farklı bir güzellik barındırıyor.
ÇAMAŞIRHANE
Kısa Bilgi:İçerisinde 12 bölmeli(kişilik) yuvarlakımsı bir taş bulunur.Bu taş üzerinde köy halkı çamaşırını yıkar.Bektaşi kültürüne özgü bir gelenek olarak görülmektedir.
Devamını oku...